info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Ikebana
Ikebana

Ikebana

Ikebana este tehnica artistica de a aranja florile (in vase), dupa anumite principii bine definite, o arta a aranjamentelor florale în stil japonez.

Ikebana este aducerea vietii vegetale la dimensiunile unei incaperi, unei vaze, incercandu-se recrearea universului lor natural.

Ikebana

Ikebana

Aranjarea florilor este o arta incarcata de simboluri care a devenit o parte indispensabila a interioarelor japoneze, exprimand pacea sufleteasca, echilibrul din natura si al naturii cu omul.

In aranjamentul florilor se urmaresc câteva reguli specifice si necesare cum ar fi forma imperfecta, neregularitatea, asimetria, infatisarea simpla, dar in acelasi timp delicata si fragila.

Ikebana

Ikebana

Aranjamentele Ikebana au aparut în secolul al VI-lea, si au fost folosite mai intai la decorarea templelor budiste din Japonia. Treptat, ele au început sa faca parte din viata de zi cu zi a locuitorilor din aceasta parte a globului.

In gramatica japoneza, "ikeru" provine de la verbul "a trai", si semnifica "a face pe cineva sa traiasca", iar "bana" provine de la cuvantul "hana"', care înseamna "floare".

Potrivit unei anumite conceptii estetice, aranjamentul nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat.

Asimetria este absolut necesara pentru ca un aranjament Ikebana sa fie atractiv. Japonezii considera mai interesant un copac indoit, rasucit, scorburos decat unul crescut normal.

Legatura dintre om si natura este redata prin trei linii, care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cea mai importanta este reprezentata de ramura cea mai inalta, care semnifica cerul. A doua ca importanta este ramura mijlocie ce simbolizeaza omul. Ea trebuie asezata oblic in vas, iar lungimea ei trebuie sa acopere trei patrimi din prima ramura. A treia linie este cea mai scurta si trebuie asezata in partea din fata a aranjamentului. Cele trei linii par sa porneasca din acelasi loc.

Simbolurile trecerii timpului au o mare importanta in Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru. Aranjamentele difera în functie de anotimp, precum si de perioadele vietii omului. Trecutul este simbolizat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul - de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare.

Primavara si vara aranjamentul este bogat si iarna el va fi mai sarac si fara stralucire.

Pentru aranjamente se pot folosi: trandafiri, irisi, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot folosi frunze de feriga si ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt ramurelele inflorite de mar, de cires sau alti pomi fructiferi. Se pot folosi si plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii ?i frunze de palmier.

Vasul constituie o parte importanta a aranjamentului si trebuie ales cu atentie. In func?ie de dimensiunile plantelor si ramurilor folosite, vasele pot fi inalte si subtiri, scurte, cu gura larga sau ingusta, ori largi si joase, asemenea unui bazin. Ele pot fi din sticla, ceramica, metal, lemn sau piatra si pot avea diverse culori. Pentru ca tulpinile sa nu se rasfire, ele se fixeaza pe suporturi, care au fost confectionate din paie de orez, legate în manunchiuri, cel mai cunoscut suport fiind kenzan-ul.

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana

Ikebana
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Gazania

Gazania

Familia Asteraceae


Sponsori

begonia