info
Site dedicat celor pasionati de flori si plante de gradina sau de apartament, aspectuoase si usor de intretinut.

Sunteti aici: Home / Lumina
Decorative, plantele si florile de gradina si de apartament creaza o ambianta placuta si armonioasa in jurul nostru.

Alegerea, aranjarea, intretinerea acestor flori si plante ornamentale impune nu doar simt estetic si pasiune pentru frumos dar si cunostinte legate de cultivarea si ingrijirea lor.

Cresterea si dezvoltarea plantelor si a florilor sunt conditionate de conditii specifice, legate de lumina, caldura, umiditate, hrana si calitatea pamantului.

lumina

Acest site isi propune sa puna in valoare frumusetea si caracteristicile acestor flori si plante, raspunzand in acelasi timp cerintelor de care depinde calitatea lor.

Cantitatea de lumina (intensitatea) este masurata in lux, foot/candles (ft-c), metru/candela. (1 lux = 1 metru/candela, 1 ft-c = 10.76 lux).

Ca sa va faceti cat de cat o impresie a ceea ce inseamna cantitatea de lumina necesara unei plante voi face o prezentare a ceea ce reprezinta un anumit numar de ft-c (lux) si pentru asta voi da cateva valori aproximative ale unor situati curente:

  • seara in casa cu televizorul pornit si o lampa de birou aprinsa vei avea cam 25 ft-c (269 lux);
  • intr-un birou unde se poate citi usor o carte sunt aproximativ 75 ft-c (807 lux);
  • lumina ce patrunde printr-o fereastra orientata spre sud va avea intre 500 si 800 ft-c (5381 - 8611 lux);
  • intr-o sera unde cresc plante de interior sunt 2000 ft-c (21527 lux);
  • iar vara in plin soare se inregistreaz in jur de 10000 ft-c (107639 lux).

Deci niciodata nu vom avea suficienta lumina in casa sau la birou la fel ca in pepiniera unde au fost crescute plantele inainte sa ajunga la tine. Lumina dintr-o casa bine luminata este frecvent mai mica de 100ft-c (1076 lux).

Intensitatea scade pe masura ce ne departam de sursa de lumina.

Cantitatea de lumina necesara difera foarte mult de la o specie la alta. Din acest punct de vedere plantele de interior sunt clasificate in:

  • nivel scazut : 100 ft-c (1076 lux), de preferat 200 ft-c (2152 lux)
  • nivel mediu : 100 - 150 ft-c (1076 - 1614 lux), de preferat 200 - 500 ft-c (2152 - 5382 lux)
  • nivel ridicat : 150 - 1000 ft-c (1614 -? 10760 lux), de preferat 500 - 1000 ft-c (5382 - 10760 lux)
  • nivel foarte ridicat : de la 1000 ft-c (10760 lux), de preferat peste 1200 ft-c (12916 lux)

In jur de 100 ft-c (1076 lux) timp de 12 ore pe zi este necesarul minim pentru o planta ca sa se mentina timp de un an, cel putin 200 ft-c (2152 lux) timp de 12 ore pe zi sunt necesari pentru plantele decorative prin frunze ca sa aiba un folos de pe urma fertilizarii.

Exceptand casele cu sere putine sunt casele care au zone cu suficienta lumina pentru a creste plante care necesita un nivel ridicat de luminozitate.

Plantele care necesita un nivel ridicat de lumina pot fi crescute bine langa ferestrele orientate spre vest sau sud.

Plantele care necesita un nivel mediu de lumina pot fi plasate la un metru de ferestrele cu orientare vestica sau sudica ori langa ferestrele orientate spre est.

Plantele care necesita un nivel scazut de lumina pot fi plasate la un metru de ferestrele cu orientare estica sau langa ferestrele orientate spre nord.

Cantitatea de lumina in oricare din zonele amintite (N, E, S,V) variaza functie de perioada anului ( unghiul pe care il face soarele, lungimea zilei), umbra copacilor din gradina, etc.

Lumina artificiala este folosita frecvent pentru a suplimenta sau inlocui lumina naturala.

Este importanta culoare lumini pentru plante?

Da, culoarea radiatiei luminoase este foarte importanta pentru cresterea plantei. Frunzele reflecta obtinand putina energie de la radiatiile galbene si verzi din spectrul vizibil, important pentru plante sunt radiatiile rosi si albastre iar dintre aceste cele rosii ocupa un loc major.

Care sunt cele mai bune surse de lumina artificiala?

Toti cunoastem becurile cu incandescenta. Ca singura sursa de lumina nu sunt bune deoarece emit multe radiatii rosi dar foarte putine radiatii albastre, in plus produc multa caldura iar consumul energetic este mai mare.

Tuburile flourescente sunt surse bune de lumina dar radiatia emisa cantine mai mult radiatie portocalie, galbena, verde, albastra si mai putina radiatie rosie insuficienta pentru nevoile plantelor. Pentru a suplini aceasta lipsa se pot combina tuburile flourescente cu becurile in proportie de 3 a 10, adica la 100 w de la tuburi 30 W de la becuri obtinanduse astfel un echilibru intre radiatia rosie si cea albastra sau se pot folosi tuburi speciale pentru horticultura care emit si radiatie rosie dar care sunt mai scumpe.

Multe plante de interior cresc bine in lumina artificiala produsa de tuburile flourescente. Pentru a elimina neajunsul pomenit mai sus putem creste perioada de expunere. 16 ore de lumina si 8 ore de intuneric ar fi satisfacator pentru plante este recomandat folosirea unui programator pentru a fi siguri ca se respecta ciclul in fiecare zi.
Participati la discutie:

Despre ce flori si plante mai doriti sa obtineti informatii? Spuneti-ne parerea dumneavoastra, intr-un un mesaj mai jos:


Suntem si pe facebook:

Dati "LIKE" paginii noastre de facebook, pentru a fi la curent cu ultimele articole pe care le postam pe site!


Gazania

Lumina


Sponsori

plante